Home » zmei evolutionisti » Ce au in comun paunul si paianjenul paun

Ce au in comun paunul si paianjenul paun

Advertisements

Circula pe net un video cu dansul paianjenului paun.

Paianjenul paun are pe abdomen o explozie de culori – albastru, galben, rosu, portocaliu.  In comentariu putem citi “paianjenul va face tot ce poate si chiar mai mult pentru a atrage atentia femelelor”.  Mi-am propus sa raspund  la cateva intrebari in legatura cu fenomenul asta:

De ce oare este femela paianjen atrasa de culorile tipatoare si dansul masculului ? Are oare femela paianjen un simt artistic deosebit ? Si de ce n-ar fi femela, si nu masculul, care sa incerce sa fie foarte atragatoare, asa cum se intampla in societatea umana ? Sunt acestea mistere ale naturii ?

Misterele nu se afla in natura ci in felul in care noi percepem natura. A intelege de ce paunul si pasarea paradisului  au coada atat de mare si colorata, de ce paianjenul paun are abdomenul colorat si danseaza dansul lui nuptial inlatura misterul acestor fenomene fara sa le inlature frumusetea.

Raspunsul la intrebarile de mai sus l-am gasit  in unele din cartile lui Richard Dawkins (Gena egoista, Ceasornicarul orb). Dawkins ia ca si exemplu coada paunului sau cea a pasarii paradisului.  Acelas mecanism se aplica si paianjenului din video.

De ce este masculul, si nu femela, cel care trebuie sa-si dovedeasca calitatile ?

La cele mai multe specii este femela cea care alege tatal viitorilor copii, si nu invers. Masculii se lupta unii cu altii pentru a-si dovedi calitatile si a fi alesi de carte femele.

Din punctul de vedere al selectiei naturale, masculul si femela au fiecare “interesul” de a avea cat mai multi copii, de a-si transmite genele in generatiile viitoare.

O mica lamurire in legatura cu limbajul: un individ (un paianjen) nu are la propriu “interesul”, nu “doreste” sa-si transmita genele. Ceea ce vrem sa spunem prin “doreste” sau “are interesul” este lucrul urmator:  o gena care reuseste sa-l ajute pe individul care o poarta sa aibe copii capabili sa se reproduca este o gena care se va regasi in generatiaile urmatoare, si deci o gena care va avea succes in fondul genetic.  “Masculul are  “interesul” de a avea cat mai multi copii”  = “Genele masculului care il ajuta sa aibe cati mai multi copii vor fi favorizate de selectia naturala si se vor regasi in generatiile viitoare“.

Ajungem la un conflict de interes intre cele doua sexe. Pentru mascul producerea de celule sexuale nu este costisitoare si ar putea produce cantitati suficiente ca sa aibe un numar virtual nelimitat de copii. “Interesul” lui este deci sa se imperecheze cu cat mai multe femele si sa aibe cati mai multi copii. In felul asta el maximizeaza numarul de gene care ajung in generatiile urmatoare. Pentru femela, situatia este foarte diferita. Ea poate avea un numar limitat de copii iar efortul de a-i aduce la viata este considerabil (consuma multa energie si timp ca sa produca ouale sau puii respectivi). Ea nu mai poate merge pe principiul “cu cat mai multi cu atat mai bine” si este obligata sa mearga pe principiul “putini dar de calitate”, adica putini copii, dar care au sanse mari sa ajunga la maturitate si sa se reproduca. Femela deci va alege dintre masculi pe cel care ii va oferi copiii cu cele mai mari sanse sa-i ofere nepoti.

Prin gradina

Dar depsre simtul artistic ? De ce ar fi masculii colorati sau cu coada mai lunga mai capabili sa faca copii puternici decat masculii terni sau cu coada scurta ?

paianjenul paun

pasarea paradisului

Am aratat in paragraful precedent ca femela va alege un tata capabil sa-i ofere copii puternici – pentru a ajunge la maturitate – si atragatori – ca sa-si gaseasca parteneri cu care sa aibe copii. Dar de ce “crede” femela ca un mascul mai colorat ar avea aceste calitati ? Un coleg imi zicea zilele trecute: “selectia naturala nu poate explica totul.  Uita-te la paun. Cu cat coada paunului este mai colorata cu atat atrage mai mult pradatorii. Cu cat este mai mare cu atat ii va fi mai greu paunului sa fuga. Un paun cu coada mare si colorata va avea copii cu coada mare si colorata, deci copii care vor fi usor mancati de pradatori. Femelele ar trebui sa favorizeze masculii cu coada cat mai mica si terna, pentru ca copii lor sa scape usor de pradatori. Dar exista altceva care influenteaza preferintele femelelor. Poate niste norme sociale.” Colegul meu poate avea dreptate in ceea ce priveste societatea umana, dar nu in cazul paunului sau al paianjenului dansator.  Dupa cum am zis, o femela va alege un tata care sa-i dea copii capabili ei insisi sa fie atragatori pentru parteneri si sa aibe copii. Daca in momentul asta s-a ajuns la o situatie in care o coada colorata il face pe un mascul sa para “atragator” (aceasta in ciuda faptului ca il incetineste in fuga de pradatori) atunci femela este asigurata ca, alegand un tata “atragator” si fiul ei va fi atragator deci isi va gasi pereche si va avea copii. Dar cum s-a ajuns aici ? Putem presupune ca, in urma cu mult timp, cand toti paunii aveau coada mica, o coada doar putin mai mare putea semnifica faptul ca masculul s-a hranit foarte bine si deci este capabil sa gaseasca mancare – o calitate neneglijabila. In cazul paianjenului paun putem imagina ca, pentru paianjenul preistoric, o pata oricat de pala de culoare pe abdomen putea semnifica prezenta unei vitamine in corpul masculului. O femela ar fi fost favorizata daca l-ar fi ales pe masculul cu coada mai lunga (la paun) sau abdomenul mai colorat (la paianjenul paun). Aceasta alegere a facut ca lungimea cozii si culorile sa explodeze. 

Specie a pasarii paradisului cu coada foarte lunga

 Cu cat un mascul e mai colorat decat media, sau cu cat coada este mai lunga, cu atat va fi mai apreciat de femele si va avea mai multi copii, ei insusi mai colorati decat media, si tot asa. Chiar daca la un moment dat coada cea lunga sau culorile nu mai reprezinta un avantaj pentru supravietuire, nu se mai poate da inapoi. Daca o femela va avea o gena care favorizeaza alegerea unui mascul cu coada mica, copilul ei va avea coada mica si nu-si va gasi partenera, facand ca gena respectiva sa nu treaca in generatiile viitoare. Explozia asta este oprita numai atunci cand coada devine atat de mare sau culorile atat de intense incat masculul este prea usor prins de catre pradatori, si dezavantajul asta contrabalanseaza avantajul atractivitatii sale sexuale.

O zi buna si aveti grija sa nu puneti pe voi culori foarte stridente.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: